Pitanja & odgovori

Neophodno je najprije stegnuti mišić!

To je dobro pitanje. Kada odete na masažu tijela, jeste li zabrinuti za to da će se vaša koža naborati ili objesiti? Naravno da ne. Isto vrijedi i za kožu lica i vrata. Povlačenje kože i klizanje po njoj očito stimuliraju proizvodnju kolagena, radi čega koža postaje elastičnija i čvršća. Kada vježbate u teretani, koža se zateže oko mišića koji se kontrahiraju. Isto se događa na licu i vratu, čak i u većoj mjeri nego na tijelu. Jedna od tajni sustava ovog vježbi je upravo klizanje preko kože iznad stegnutog mišića, što nazivamo vježbanje mišića uz otpor. Pritom se koža NE rasteže nego se klizi PREKO kože čime se jačaju mišićna vlakna te skraćuju i oblikuju mišići koji zatežu kožu.

Oblikovani mišići zatežu kožu

Budući da su mišići lica izravno povezani s kožom, što nam omogućava izražavanje emocija licem, ona se oblikovanjem mišića zateže. A zatezanjem i učvršćivanjem mišića smanjuje se dubina bora. Zbog toga program ovih vježbi sadrži tehniku “Brisanja bora masiranjem” kojom se one ublažavaju tako što postaju pliće i šire. Ovo tehnikom moguće je gotovo u potpunosti ukloniti bore.

Struktura lica nije potpuno ista kao kod drugih dijelova tijela. Mišići, elastična vlakna i vezivno tkivo, uključujući i potkožni sloj masnoće, na licu se isprepliću. Kosti lubanje su plosnate kosti i ne mogu se stimulirati vježbama za lice na isti način kao kosti drugih dijelova tijela. Primjerice, dizanjem utega moguće je stimulirati kosti tijela, no kosti lica ne mogu se obnavljati na isti način. Kod vježbanja lica nekoliko pojedinosti ide nam u prilog, a evo i zašto:

  • Vježbe za lice poboljšavaju tonus mišića i pomažu u obnavljanu čvrstoće kostiju lica kada se na njih ispravno primjenjuje pritisak
  • Vježbanjem mišića ne stvaraju se elastična vlakna, no njihovim se korištenjem poboljšava cirkulacija, a time i opskrba okolnog tkiva hranjivim tvarima. To stvara povoljno okruženje za nastanak novih elastičnih vlakana
  • Rastegnuta elastična vlakna koja puknu ne mogu se obnoviti, no tijelo uvijek stvara nova elastična vlakna i tako popunjava njihov broj
  • Tijelo nastavlja proizvoditi proteine koji sačinjavaju elastična vlakna
  • Novostvorena elastična vlakna podržavaju oblik koji imamo u trenutku njihovog nastanka, što znači da ako su vaše lice i vrat oblikovani i u dobroj formi, nova elastična vlakna će tijekom svog rasta poprimiti taj čvršći, zategnutiji i mladolikiji oblik
  • Stoga uz vježbe za lice s prolaskom vremena možete izgledati još ljepše, a vaše lice može poprimati sve mlađi i čvršći izgled.

 Uz program od 35 vježbi Face fitness by Mia doživjet ćete “skokove pomlađivanja”. Otprilike svaka tri mjeseca izgledat ćete malo mlađe. Ovi “skokovi pomlađivanja” nastavit će se tijekom prvih nekoliko vježbanja. Da, godina! Zatim će izgledati kao da do njih dolazi nešto rjeđe, no oni će se nastaviti. Jedan od razloga zbog kojih se to događa sada nam je jasan. Konstantno vježbanje mišića i okolnog vezivnog tkiva lica i vrata podupiru elastična vlakna koja se stvaraju i poprimaju oblik izgrađenih i čvršćih mišića. Vaše lice s vremenom doslovce poprima sve čvršći, zategnutiji i zdraviji izgled!

Što su mišići veći, koža je zategnutija

Vježbanjem mišića uz otpor mišićna se vlakna jačaju, a koža zateže. Starenjem nestaje sloj masnoće koji se nalazi odmah ispod površine kože. Gubitak te masnoće jedan je od razloga zbog kojeg s prolaskom godina izgledamo starije i umorno. To je vjerojatno i glavni uzrok opuštanja kože lica. Vježbama za lice povećava se mišićna masa, zbog čega lice izgleda punije i mladoliko. Dok izometrijska aktivnost oblikuje lice, vrat i kožu, što je također uključeno u program vježbi Face fitness by Mia, ona ne može preoblikovati lice kao vježbanje mišića uz otpor.

Zdravija koža još je jedan rezultat vježbanja vježbi Face fitness by Mia

Stezanje mišića ubrzava cirkulaciju krvi do deset puta. Vježbanjem lica stanice kože opskrbljuju se većom količinom kisika i hranjivih tvari. Oštećene stanice se uklanjaju. Rezultat je čista i zdrava koža lijepe boje. Jedan završetak mišića lica pričvršćen je za kost, a drugi izravno za drugi mišić ili kožu. To omogućava nastajanje izraza lica. To također znači i da se koža oblikovanjem mišića zateže i poprima svoj mladenački oblik. Mišići tijela najčešće su s oba kraja pričvršćeni za kosti. Zbog toga se rezultati jačanja mišića na licu i vratu vide brže nego na ostatku tijela.

Limfni čvorovi ispod očiju

Ispod svakog oka nalaze se mali limfni čvorovi. Primjenom šest vježbi za oči iz osnovnog programa Face fitness by Mia stimuliraju se limfni čvorovi iz kojih se ispiru toksini i stare, oštećene stanice koje mogu biti skrivene na tim mjestima. Ako se toksini i oštećene stanice ne ispiru, to je stanje glavni uzrok ne samo zadržavanja tekućine, nego i nastajanja tamnih kolutova ispod očiju. U mišić koji se steže dovodi se deset puta više kisika. Stoga se vježbama za oči poboljšava ukupno zdravlje očiju i kože na područja oko očiju.

Izbrišite tamne kolutove i vrećice ispod očiju

Vježbama za lice možete ukloniti stare oštećene stanice i riješiti se tamnih kolutova ispod očiju i njihove natečenosti. Budući da je mišić pričvršćen izravno na kožu lica, ona se zateže oblikovanjem mišića i zadržava svoj mladenački oblik te cijelo područje oko očiju postaje zaglađenije, zategnutije i čvršće. Naborana koža ispod očiju se izravnava i izgleda punije.

Koristite samo kreme za područje oko očiju

Za razliku od drugih mjesta na licu, koža na području oko očiju ne sadrži žlijezde lojnice, zbog čega je vrlo važno koristiti kremu namijenjenu posebno za područje oko očiju.

Pravilno oblikovani mišići su ključni

Cilj nam je odgovarajuće oblikovati mišiće. Mišići imaju optimalnu duljinu kada se pravilno toniraju u odnosi na svoju os ili središte. Kako se razvijaju, postaju veći i jači. Mišići se povećavaju kada svladavaju otpor. Kako biste imali dobro oblikovano lice, potrebno je da vaši mišići ponovno zadobiju svoju izvornu duljinu koju su izgubili starenjem, pod utjecajem gravitacijske sile ili uslijed drugih okolnosti, obično prirodnog okruženja kao što je štetan utjecaj sunca. Čvrsto lice izgleda zdravo i mladoliko.

Može li ponavljanje pokreta prouzročiti nastanak bora?

Mišići se hvataju na dvije kosti, a ponekad s jedne strane na kost, a s druge izravno na kožu lica. U zapadnjačkoj kulturi u kojoj u velikoj mjeri licem pokazujemo emocije i zapravo se stalno izražavamo licem, skloniji smo stvaranju bora na koži. Bore se ne stvaraju u mišićima, nego u potkožnom sloju. Možemo to usporediti sa stvaranjem nabora na kartonu; stalnim ponavljanjem nekog izraza lica stvaraju se nabori u našem potkožnom tkivu, odnosno bore na licu.

Duboke bore nastaju kada se koža zarobi u potkožnom tkivu. Kadgod se mišić steže, bora se uvlači i stvara se udubljenje. Vježbanjem pomoću programa Face fitness by Mia ustvari primjenjujete tehniku koja oslobađa boru zarobljenu u tkivu i na taj način sitnije bore možete doslovno izravnati, a dublje učiniti manje uočljivima. Osim toga, primjenjujete trening izdržljivosti mišića koji se jačaju svladavajući otpor lica i vrata, što rezultira mladolikim izgledom jer se mišićna vlakna jačaju, a koža zateže.

Za postizanje najboljih rezultata potrebno je izvođenje svih 35 vježbi

Nakon opsežnog istraživanja, ustanovila sam da izvođenje osnovnih 35 vježbi (u trajanju od 20 minuta) tri do pet puta tjedno tijekom prva tri mjeseca pruža idealnu podlogu za kasnije dodavanje daljnjih vježbi (prema potrebi, to dogovaram na individualnim savjetovanjima). Dvodnevna stanka od vježbanja jednom tjedno također je potrebna iz nekoliko razloga.
Kao prvo, radi toga da ne odustanete od vježbanja jer vam se ono čini prezahtjevno, i kao drugo, izgleda da licu i vratu pogoduje tjedni odmor od vježbanja. Čini se da se lice i vrat oblikuju elegantnije i uravnoteženije te postaju zategnutiji kada se njihovom tkivu ostavi vrijeme mirovanja za oporavak (uostalom kao i kod svakog drugog treninga mišića na tijelu). Dane za vježbanje možete u tjednu rasporediti prema svojoj želji. Jedino je pravilo ne izvoditi vježbe barem dva dana u tjednu. Dani odmaranja mogu slijediti jedan iza drugog, ali i ne moraju.

  • osobe mlađe od 32 godine trebaju vježbati 2 ili 3 puta tjedno
  • osobe u dobi od 32 do 42 godine trebaju vježbati 3 puta tjedno
  • osobe starije od 42 godine trebaju vježbati 3 do 5 puta tjedno

Pri vježbanju koristimo hidratantnu kremu i po potrebi u toku vježbanja je dodatno mažemo.

Još jedan razlog zbog kojeg su vježbe za lice Face fitness by Mia tako učinkovite je taj što se vježbe izvode tako da se najprije stegne mišić, a zatim se po koži klizi prstima preko njega. Tu je tehniku koristio dr. Frederick Rossiter. Ona je donijela novo rješenje za oblikovanje lica. Njegova knjiga “Face Culture (Kultura lica)” objavljena je 1970-ih. Dr. Rossiter u njoj objašnjava da mišići prožimaju kožu, zahvaljujući čemu možemo pokazivati izraze lica. Stoga ako najprije stegnemo mišić, a potom po koži prelazimo prstima preko njega pritišćući ga, ne samo da izgrađujemo mišićna vlakna, nego oblikovanjem mišića zatežemo i kožu. To je izvanredan trening mišića uz svladavanje otpora. Moja učiteljica Carolyn Cleave je od Dr. Rossitera preuzela i dodatno usavršila tu tehniku stezanja mišića i prelaska prstima preko stegnutog mišića i sada je ja prenosim u svom programu vježbi Face fitness by Mia.